בלוג

לא רק אחרי הגשם …

פטרת הציפורניים

פטרת הציפורניים הינו זיהום מידבק בעל נטייה להישנות חוזרת, זיהום שאנו נוטים לרוב להזניח או להתעלם ממנו בשל חוסר ידע בנושא. בדרך כלל הוא אינו נרפא ללא טיפול ואפילו מחריף.

מרביתנו מתייחסים לפטרת הציפורניים כאל בעיה אסתטית בלבד ולא יודעים שמדובר במחלה זיהומית מידבקת.

כמו כל מחלה, היא תחריף, תיפגע בציפורניים נוספות ותמשיך לפטרת עור ובאנשים שמערכת החיסון שלהם חלשה זה יהיה אפילו חמור יותר.

פטריות שייכות ברובן למשפחת טפילי העור הצמחיים הדרמטופיטים, שמרים (קנדידה) ועובשים.

הקנדידה היא פטריית שמרים המצויה בגוף במצב רדום ומהווה חלק בלתי נפרד ממערך המיקרואורגניזמים בגופנו. כשהאיזון מופר (נטילת אנטיביוטיקה, הורמונים סטרואידים, תזונה לקויה או סטרס) היא מתפרצת וגורמת לבעיות רבות במערכות הגוף השונות.

רוב סוגי הפטריות הן אורגניזמים חיים הניזונים מהציפורן, אוהבים מקומות חמים ולחים, המסייעים להתפתחותן, כמו נעליים, מגבות, סדינים, רצפת מקלחות, בריכות, סאונה וכו’.

לרוב הזיהום מתחיל מתחת לקצה החופשי של הציפורן ומתקדם לאט לחלקים עמוקים יותר. לוחית הציפורן נפגמת יותר ויותר, מתעבה ומשנה צבע. היא מאבדת שקיפות ומקבלת גון לבנבן, צהבהב חום או שחור. בטווח הארוך, מתנתקת הציפורן מתשתיתה ונושרת.

ללא טיפול הפטרת מחריפה והציפורן נעשית קמחית ומתפוררת עד לחיסולה המלא ובדרך יכולות לזהם את העור המרוחק יותר: כפות הרגליים, הכפלים (מפשעה, בית שחי) ועוד.

רוב האנשים נדבקים בהליכה יחפה בבריכות או במקומות ציבוריים. החום והלחות במקומות אלה מאיצים את הצמיחה של טפילי עור שהושארו על הרצפה על ידי אנשים נגועים ובאותה מידה אפשר להדביק גם בני משפחה.

 גורמי סיכון נפוצים

* רגלי ספורטאים – מתחיל כפטרת בסוליית כף הרגל או באזור שבין אצבע 3 ו-4.

* טראומות קטנות ותכופות בציפורן או ברגליים (מכות בהליכה/ריצה או נעליים צרות),

עודף זיעה בנעליים סגורות.

* תנוחה עקומה של אצבעות הרגליים כתוצאה מנעילת נעליים לא מתאימות או צרות מידי.

* זרימת דם לא מספקת.

גורמים מחמירים

* גיל – תכיפות הפטרת עולה עם הגיל. המחלה נדירה אצל ילדים שכיחה באוכלוסייה הזקנה.

* סוכרת ומחלות אחרות הפוגעות במערכת החיסון (נשאי איידס, צרעת ועוד)

* שימוש בתרופות המשפיעות על מערכת החיסון ותרופות נוגדי דחייה אחרי ניתוחי השתלה.

ללא טיפול יחריפו המחלה והכאב. ככל שהזיהום מתקדם, ההרס ההדרגתי של הציפורן גורם לכאבים בהליכה ולבעיות בנעילת נעליים.

בכל שינוי בציפורן יש להיבדק ע”י רופא כיוון שפטרת הציפורן היא רק 50% ממחלות הציפורניים ויכול לנבוע גם ממחלה אחרת (ספחת למשל) או מגידול וברוב המקרים כתוצאה ממכה על הציפורן.

רק רופא יכול לגלות את הסיבה המדויקת ע”י בדיקת ביופסיה (שליחת פיסת ציפורן פגומה למעבדה) ולתת טיפול מתאים ולזהות אם הפטרת התפשטה לאזורים אחרים בעור.

קראו על – Sculpting Gel המשמש לטיפול בבעיות פטרת או כוססת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *